Info om att beställa en gitarr.

 
Lika ofta som jag får frågan hur lång tid det tar att bygga en gitarr får jag frågan om vad det kostar.

1. Byggkostnad för ett instrument som ska oljas inklusive förbehandling med bets eller ett par tunna lager med matt lack. - 15.000 kr. inkl.moms.

2. Byggkostnad för ett instrument som ska lackas med vattenbaserad lack samt polerad till glans inklusive färgskikt. - 18.000 kr inkl. moms.

Det som ingår i den pengen täcker de 70-100 timmarna av arbete som åtgår till att göra en elgitarr eller elbas. Vill man ha mera utsmyckning på instrumentet som ex. inlays eller annat som kräver mera byggtid tillkommer mera byggkostnad.
Materialkostnaden brukar normalt landa på allt mellan 7-10.000 beroende på önskemål av träslag, mickar och andra delar.

Är man intresserad av att få ett instrument byggt räknar jag på vad det går på och kommer med en offert. När vi är överens om priset och det blir bestämt att starta ett bygge betalas en handpenning in på 30%. Det är för att täcka inköp av material samt som en deposition som ej kan återbetalas om bygget startat. När bygget är klart och kunden är nöjd skickas en faktura på resterande belopp.

Byggtiden ligger på c:a 3 månader, merparten av min arbetstid är på kvällar och helger. När ett instrument växer fram ur olika trästycken och sammanfogas är det bra att låta byggprocessen ta sin tid för maximal kvalitet. Sågar man isär ett trästycke måste trädelen anpassa sig till sitt nya jag och stabilisera sig innan man går vidare. Vid limning tillförs lite vatten som påverkar träet och behöver torka till mellan varven. Lackprocessen tar även den sin tid. Mellan lackskikten krävs det att man mellanslipar samt fyller på om det bildas någon insjunkning av lacken i någon limskarv eller annat. Med den "vattenbaserade" lacken jag använder blir det ungefär 15 lager lack. När den har härdat efter några veckor efter lackeringen ska den våtslipas och poleras till glans. Efter monteringen av alla delarna måste gitarren anpassa sig igen med strängarna på och "spelas in" När det är klart görs en bandslipning och slutjustering innan den lämnar verkstaden för leverans till den väntande kunden.

Det viktigaste för mig är att producera ett kvalitetsinstrument som jag som byggare kan vara stolt över och köparen är nöjd med under många år av spelning.

Är du intresserad av att få ett instrument byggt eller har frågor hittar du kontaktinfo här...  >>>

Välkommen